Dari Malaysia Ke Palestin

Hari ini di Malaysia, buka sahaja mata, nikmat begitu banyak tersedia di hadapan mata. Dengan subsidi kerajaan serta kemurahan hati Petronas, dengan RM10 kita boleh mendapat 5.556 litre minyak petrol dan menggerakkan enjin kenderaan kita berbatu-batu jauhnya(kalau pakai perodua dengan enjin DVVT la). RM200 juta diperuntukkan oleh kerajaan kepada sekolah-sekolah kebangsaan serta sekolah jenis kebangsaan di seluruh negara. Dalam herot-berot dan hiruk-pikuk politik Malaysia, kita masih mampu membuka pagi kita dengan Nescafe Body Partner Breakfast dan makanan bijirin berkhasiat.

Dan kerana itulah kita masih gembira membanjiri carnival-karnival yang menjanjikan kita akan sure happy and sure enjoy punye kalau kita mengunjunginya sambil menyaksikan persembahan lagu-lagu pelbagai genre yang dinyanyikan dengan penuh gaya di atas stage dengan langkah dan kata-kata ala-ala Jay Z dengan laungan ‘make some noise!’

Hari ini di Palestin…

Setiap hari,lebih 300 orang Islam mati dalam letupan dan bedilan rejim zionis yang menggila. Kalau 2 hari, dah dekat 700 orang Islam yang mati di sana. Jumlah pelajar persediaan luar Negara di kolej mara banting adalah sekitar 650-700 orang kalau campur kedua-dua batch. Cuba bayangkan. Setiap 2 hari, semua pelajar kolej mara banting tu sume mati. Sume mati Israel tembak ngan mortar dan bazooka. Kalau main game tactical cops, sniper zionis tembak bayi-bayi umur lebih kurang 8 9 bulan dengan M90 die yang boleh zoom tu supaya makhluk-makhluk laknatullah zionis ni boleh aim tepat ke otak dan dada bayi-bayi ini. For what? For a confirmation- bayi-bayi ni confirm mati terus and dapatlah bunuh terus hingga ke akar umbi saudara-saudara kita di Palestin.

Dan kerana itulah rahim-rahim wanita Palestin terus mengandung dan melahirkan bayi-bayi walaupun tahu jangka hayat bayi mereka besar kemungkinan lebih pendek dari warranty laptop kita.

Hari ini di seluruh dunia…

Di Venezuela, orang bukan Islam menunjuk perasaan di Ambassador Israel di Venezuela dan mengutuk perbuatan Israel yang terus membedil bumi Palestin tanpa mengenal kanak-kanak, wanita atau orang tua.
Di Malaysia? Ada makhluk yang buat blog untuk menghina Prophet Muhammad dengan menyamakan Nabi Allah, Muhammad dengan anjing dan babi. Astaghfirullah. He’s our prophet, people. Bukan orang lain. Our prophet yang sampai hujung nyawa mengingati kita. Apa salah nabi pada kita sehingga kita tidak bertindak dengan tegas atau sekurang-kurangnya terasa hati apabila orang menghina nabi?
Kerana bodoh yang melampau inilah hari ini kita sekali lagi tidak terasa apa-apa pun apabila adik-beradik kita di Palestine dibunuh.

Bukan nak cakap tapi itulah hakikatnya. Negara-negara arab bersekutu bukannya bersekutu pun dan setiap kali Israel membedil Palestin, tauke-tauke minyak ini pun menimbunkan janji untuk menghantar bekalan ubat dan makanan melalui pintu sempadan. Bila Hamas membalas serangan, Israel tutup pintu sempadan dan segala janji tok-tok arab ini pun terkubur bersama-sama.

Dan kita di sini riuh rendah di parlimen, riuh rendah di ISA, riuh rendah lompat melompat parti, riuh rendah hubungan sesama lelaki, riuh rendah Wanita, riuh rendah Gerakan, riuh rendah Jerit, riuh rendah keputusan PMR, riuh rendah perkahwinan artis-artis yang tak kenal kita dan tak pernah pula mendoakan syurga buat kita, riuh rendah Legoland, riuh rendah sana, riuh rendah sini.

Aku tak kata kita tak boleh develop diri kita, tak boleh memodenkan hidup kita. No. Those things are not forbidden. Islam tak suruh kita hidup ketinggalan. Tetapi masalahnya adalah kita menjadi keliru dan mengabaikan priority sebenar kita dan focus pada sesuatu tidak kena pada masanya.

Kita terlupa. Hidup kita ini seperti menjunjung Al Quran di atas kepala. Adat dikepit di armpit kiri dan bangsa dikepit di armpit kanan. Katakanlah Al Quran itu terjatuh, mahu tidak mahu, adat dan bangsa itu harus dilepas juga dan Al Quran itu harus disambut terlebih dahulu. Al Quran itu symbol agama kita. So,hari ini, apa priority kita? lu pikir la sendiri!

STORY AT THE HILLSIDE

I got damn bored. all blogs seem to have nothing else to talk about but the bukit antarabangsa thingy. Well, includin my blog now.

To haziq, i am so sorry to hear about wut's happening there and i was quite shocked to know that u are one of them. It is somehow too far from my place and i couldnt feel what the victims are feeling. Maybe because i've never been in such situation and it's hard to put myself in their shoes but people, do believe dat u'll be able to get thru this. If Allah brings u to it, He'll bring u thru it, dat's for sure.

People of Bukit Antarabangsa,
i believe dat there must sumthing that God wants us to think deeply about. Things dont take place for nothing. I am not in your place so of course, to walk the talk is not dat easy but definiteley someone need to do the talking rite?

Whatever the reasons are, whatever the factors are, the landslides have already occured. What on earth can u do to stop it? It's non of your capabilities. And when this happen, human are accustomed to the tradition of 'pointing fingers to someone else'.

Years ago when tsunami occured at my place, the same thing happen. People started to exchange harsh words with the badan berkuasa because they should have thought about the safety of the community there, some machine dat can detect such tragedy should be built and placed there but again, knock!knock! the tragedy did not tell when it happened. It's just there...

i am not at any side. I am a bored girl dat plan to shut down my laptop soon after i finish dis post.

end.

DEMI DIA

Demi Allah yang dalam tanganNya takdirku, hidupku, matiku, jodohku, duniaku, akhiratku, hatiku, jasadku, aqalku, maruahku dan segala yang dimiliki olehku.


Demi Dia yang sepanjang masa mengatur dan menguruskan hidupku dengan atau tanpa sedarku.


Demi Dia yang seandainya Dia mahu menguji aku, maka pasti akan Dia uji dengan apa yang ku mampu hadapi sahaja.


Demi Dia
yang telah menciptakan aku
dari campuran hina yang menjijikkan
dan dari campuran hina itulah
hari ini, aku adalah aku.


Demi Dia
yang selalu ku lupa
padahal ingatanNya pada hambaNya kekal sentiasa
yang menguasai kerajaan langit dan bumi
yang seandainya Dia mentaqdirkan keselamatan bagiku,
sekalipun datang musuh berduyun-duyun,
pasti tetap tidak berjaya menyakitiku,
dan Dialah juga
yang seandainya Dia mentaqdirkan kemudharatan bagiku,
sekalipun datang bantuan bersaff-saff,
pasti tidak akan berdaya menyelamatkanku,

Maha Suci Dia
Allah The Most Gracious, The Most Compassionate.

Kisah Cintaku...

Segala yg ada dlm hidupku
ku sedari semua milik Mu
ku hanya hambamu yg berlumur dosa

tunjukkan aku jalan lurusMu
untuk menggapai surgaMu
terangiku dalam setiap langkah hidupku

kerana ku tahu
hanya Kau
Tuhanku

Allahu Akbar
Allah Maha Besar
ku memujaMu di setiap waktu

hanyalah padaMu tempat ku berteduh
memohon ridho dan ampunanmu


Ungu-SurgaMu....


Ketika itu, aku sedang melipat kain baju di atas katil. mp3 di tgnku mula memainkan lagu ungu bertajuk SurgaMu...

Pertama kali mendengar lagu ini, aku gementar. Hati bergetar.

Ya. Akulah. Akulah hamba yang diselamatkan oleh Nya tetapi sedikit sekali aku bersyukur.

Sampai ke part

Allahu Akbar
Allah Maha Besar
Hanyalah padaMu
tempatku berteduh
memohon ridho dan ampunanMu...

Aku berhenti lipat baju.
Aku bangun.
Aku pandang ke jam di atas study carol roommateku. Jam 1.40a.m.
Aku buka pintu.
Melangkah perlahan ke tempat wudhuk.
Sunyi sangat waktu itu.
(Ramai dah tido sebab esok exam maths paper 3 higher level..haha)


Semenjak beberapa hari lepas hatiku runsing memikirkan ujian Allah yang masih belumku lepasi.
tak pernah lulus cemerlang dalam ujian ni.

Aku tak pergi ke musolla tapi terus ke bilik semula.
Sejadah hijau dibentangkan luas-luas.

Allahu Akbar...

Tatkala dahi mencecah bumi, dan pada saat itu kepala ini direndah serendah-rendahnya, serendah kaki, bahkan lebih rendah dari pinggul. Pada waktu diri direndahkan itulah, kita berada begitu tinggi di sisi Allah.
Terfikirkah?

Tatkala kepala disujudkan itu berjujuranlah air jernih membasahi dagu. Dan bergetarlah jari jemari yang disusun kaku diribaku. Dan menangis seorang hamba di hadapan Tuannya kerana menyedari tiada sedikit daya pun untuk melangkah di bumi ini tanpa belas dan kasihNya.
Terfikirkah?

Tatkala bibir melafazkan ayat-ayat ad-Dhuha...
Tubuh bergetar dengan sedu-sedan yang tidak tertahan-tahan lagi. Dan menangislah seorang hamba di hadapanNya kerana hakikat perjanjian yang belum terlaksana.
Terfikirkah?


Wahai Tuhanku yang dalam tanganMu terletaknya nyawa dan hatiku,
AmpunanMu milikku kah?
SurgaMu tergapaikah?
RidhoMu tercapaikah?




Atas kegagalan demi kegagalan yang tertempa, sujudku pun takkan memuaskan inginku untuk hanturkan sembah segala mengkala pada Dia, Yang Maha Esa...

video

Ding Dong!!! Datelines!!!

"Fuhh...whoever enters IB end up mentally disordered in semester 3..."
"Hey...no lah... whoever enters IB end up mentalli disordered in semester 3 unless that person is resist towards high pressure"

Haha...those are some jokes i heard when i was finishing my maths portfolio just now.. yeah..i just finished it after 3 days of hardship(i wonder how can they say we can finish it in 3 hours...haha). I tell you, i'm not the type that procastinate. Seriously... well, it wasn't really my intention but we just cant afford to procastinate anymore... rite? But last night, i felt hell tired and i didn't realize that i slept when i was still sitting on my bed... What??! Sleep while sitting? Gosh! Tired gile ke?

Yeah..tired tahap dewa dude...
i dont think i am physically tired but i think it's the mind that already uncontrollable. Maybe i've thought too much.. Maybe i've been focusing too much on the problems. Seriously, dont do that! You should always look forward and focus on the solutions...

So, let's make clear of the jokes just now

"Whoever enters IB will end up physically and mentally strong and highly motivated in semester 3, na'ah, not only in semester 3, but through out the two tough-IB-years and also after that"

Yes... that's the way it is...

Thank you Allah...
You've been so helpful
Of course you do
You are the Most Merciful

I need the second drift!!

It's typical for a student to get busy and have no time for her own self. Agree?

Yes, i agree.

It's typical to suddenly feel like you cannot do something and you just pissed off by the fact that everyone else is doing the thing that you can't do. And you just realise that it wasn't that you can't do it. It's just that your mind is worrying too much and you end up not doing anything.Agree?

Hmm... i would say... yes, i agree. huhh..what a life?

You see, the biggest battle is to battle against your own self. Your own emotion and feelings are the biggest challenge. The most crucial thing right now is to stay focus and to know what should and should not be done.

Heading towards the end of semester 3, alhamdulillah we are all still in the long run and hopefully no one will get injured and stop running.

Dont focus to the problem, focus to the solution.

Life demanded us to keep learning and not to be perfect. So mistakes should be seen as an entrance to learning.

Rather than being tired because of worrying too much, dont you think it's better to be tired because of working so hard?

InsyaAllah, people,
we'll get through this.
and we'll get through this IB programme.
And we'll get through this life
As long as we have the blessings from Allah,
we'll meet the final line. Everyone will, InsyaAllah.
we'll be there.=)


Review Syahadatul Haq

Alhamdulillah. 25 Oktober 2008 telah menyaksikan aku dan beberapa orang akhawat sekali lagi bersama-sama berkumpul di bilik berhawa dingin di sebuah bangunan di sebuah negeri di Negara Malaysia ini..(cey… confidential gile…macam di rumah Al Arqam Bin Abi Al Arqam) untuk mendengar ucapan Al Maududi yang sudahpun syahid pada tahun 1953 tetapi hasil dakwahnya masih hidup hingga sekarang, tahun 2008.

Macam dalam cerita Sang Murabbi, bagaimana digambarkan bahawa perjuangan dakwah Ustaz Rahmat tetap hidup subur sekali pun beliau sudah tiada.

Apa bukti Islam ni benar?

Banyak buktinya. Dari aspek apa yang kau mahu, maka akan kau jumpa jawapannya.

Biar aku berikan salah satu buktinya. MASA.

Walaupun berapa kali pun zaman berputar dan berubah, Allah yang disembah nabi Adam dahulu, hari ini masih disembah oleh kita semua.

Dan sekalipun zaman berubah dari kurun ke kurun, tetap akan ada seseorang yang akan membuka mata dan minda umat kepada Islam. Dari Adam, Idris, Nuh Hud, Soleh …………sampai lah ke Ibrahim, Ismail, Ishak, Yaakob and seterusnya sampailah ke Nabi Muhammad…tauhid kepada Allah it terus-terusan diseru.

Hanya sesuatu yang benar dan terpelihara sahaja yang dapat kekal hidup dalam fikiran dan kehidupan manusia untuk jangka masa yang sepanjang dan selama ini.

Walaupun kita hidup di akhir zaman dan tidak akan ada lagi rasul baru yang akan diutuskan bagi membetulkan keadaan sekarang, tetapi syahadah yang dilafazkan saban hari adalah bukti kita menerima tanggungjawab dakwah dan kita wajib menyampaikan Islam kepada semua orang supaya manusia tidak dapat berhujah lagi di hadapan Allah kelak di mahkamah akhirat.

InsyaAllah. sekiranya Allah inginkan kebaikan buat kita, pasti akan Dia berikan kepada kita kefahaman tentang Islam.

Siapa sangka, dalam jutaan manusia yang berpasiran dibumi yang gersang ini, kita adalah yang dipilih oleh Allah untuk menjadi butir-butir air yang akan membasahi pepasir yang kering dan gersang ini.

Wahai butir-butir air, bertebaranlah dan basahilah pepasir di seluruh bumi ini sehinggakan tidak ada satu butir pun yang tidak dibasahimu. Jangan biarkan walau sebutir pun yang terlepas dari percikan kita supaya kelak butir pasir itu tidak mendakwa kita di akhirat sana…







Kalau aku sudah bekeluarga nanti... aku mohon Ya Allah agar hati-hati zuriatku sentiasa terisi dengan Al Quran.. amin...

Seronok betul kan seandainya dapat membaca Al Quran dan memahaminya tanpa perlu lihat terjemahan, pasti lebih seronok seandainya berupaya bertutur bahasa al Quran... paling seronok sekiranya dapat merasai nikmat hidup di bawah bayangan Al Quran...

"Try not to be emotional sangat and dont get frustrated easily...smile can cure the pain inside"

Aku selalu cakap benda ni kepada diri aku.

Sebab aku kadang-kadang cepat sangat bengang dengan orang-orang disekeliling- terbawa-bawa perangai jahiliyah dulu-dulu.

Tapi aku rasa sangat tak puas hati lah sekarang.

Orang cakap aku cakap banyak tapi tak buat kerja tapi aku buat kerja dan orang itu tak buat kerja. Memang la. Aku faham. That's life. Manusia memang camtu. So, what? Kalau dia boleh macam itu kenapa aku tak boleh macam ini?

Lagi satu, sejak akhir2 ni, dikisahkan, banyak sekali teguran membina yang diterima. Alhamdulillah. Allah nak tunjuk jalan. Tapi aku rasa ada yang perlu difikirkan. Kita pelajar IB sem 3 adalah ibarat telur yang bukan dihujung tanduk lagi sebaliknya adalah telur yang dah jatuh dari hujung tanduk dan sedang tergolek-golek di atas tanah berbatu-batan yang seandainya kita tidak berhati-hati ketika tergolek itu, pastinya kita akan pecah terlanggar batu. Itulah keadaan kita, InsyaAllah, we'll get through this. But, it seems like no one understand us better than ourselves.

Semua orang minta difahami tetapi tidak mahu memahami orang lain.

Semua orang nak dipenuhi haknya tetapi tak memenuhi hak orang lain ke atasnya.

Semua orang nak masa 24 jam yang Allah bagi kat each of us itu tetapi tak nak spend masa diorang untuk kita. That 24 hours belong to us, people. Pernah fikir tak?

Semua orang nak fly by next year. InsyaAllah we will. But boleh je, esok nak fly hari ini mati, or esok nak fly, hari ini inflation dasat gile, kerajaan tak jadi nak lontar kita batu-batu yang bergolek-golek ini ke luar negara. Boleh je. Possible je.

Dahsyatnya SEM 3 ini telah aku rasai meskipun EE ku dah siap pon. Tapi Allah nak uji juga melalui banyak benda-benda(maksudku orang-orang tertentu) lain yang Subhanallah, nak menyibuk juge dalam hidup aku ni.

Betullah cakap Yaqin, Allah uji kita dengan setiap nikmat yang dia beri. Kaya, miskin, cantik, hodoh, pandai, bodoh, tinggi, pendek, gemok, kurus, putih hitam...
Semuanya ujian untuk menguji 1 perkataan yang kita claim kita memilikinya which is IMAN..

Say; "Thank you Allah. Each kesedihan or musibah that you gave to me is a sign that i am still in your view, and u are still looking at me, and it is a clear sign that You love me...' InsyaAllah

Joy to have merited the Pain

Joy to have merited the Pain—
To merit the Release—
Joy to have perished every step—
To Compass Paradise—
Pardon—to look upon thy face—
With these old fashioned Eyes—
Better than new—
could be
—for that
—Though bought in Paradise—
Because they looked on thee before—
And thou hast looked on them—
Prove Me—
My Hazel Witnesses
The features are the same—
So fleet thou wert, when present—
So infinite—when gone—
An Orient's Apparition—
Remanded of the Morn—
The Height I recollect—
'Twas even with the Hills—
The Depth upon my Soul was notched—
As Floods—
on Whites of Wheels—
To Haunt—
till Time have dropped
His last Decade away,And Haunting actualize—
to last
At least—
Eternity—

By Emily Dickinson


"My favorite poet. See how islamic the poem is, yet written by a Christian. The only big mistake in this masterpiece, owh Emily, none of us can ever last till eternity...

You died Emily. Others did. Others will."

CORRECTION!!

Harap maaf kepada sesiapa yang telah membaca post 'Macam Beruk'. Terdapat sedikit ralat dalam sebuah kisah yang diselitkan dalam post tersebut.

Berkaitan Hindun adalah Ummu Salamah. Dengan bantuan daripada sahabatku, didapati bahawa Hindun yang makan hati Saidina Hamzah itu bukanlah Hindun yang digelar Ummu Salamah. Ummu Salamah adalah Hindun Bt Abu Umaiyah Al-Mughirah, merupakan isteri Nabi, pernah menyertai 2 hijrah- ke habsyah dan madinah. Sebaliknya Hindun yang makan hati Saidina Hamzah memeluk Islam selepas Fathul Makkah. Jadi Hindun ini dan Hindun Ummu Salamah bukanlah orang yang sama.

Tapi hakikatnya, kedua-duanya adalah wanita Islam yang banyak sumbangannya. Wallahua'lam.

Di saat Waktu Berhenti

Di saat waktu berhenti
kosong…
dimensi membutakan mata memekakkan telinga
lalu diri menjadi hamba
Saat paradigma dunia tak lagi digunakan untuk menerka
sedarku akan hadirmu mematahkan sendi-sendi yang biasanya tegak berdiri…


Ramadhan yang lalu, sebelum pulang berhari raya, abangku membawaku ke KLCC untuk berbuka puasa. Dalam perjalanan, memandangkan kami menggunakan keretapi elektrik, maka kami perlu melalui kawasan Masjid Jamek untuk menukar tren.


Aku mengenal dunia pada ketika aku melintasi kawasan Masjid Jamek itu. Aku kenal seluruhnya.


Ada seorang pak cik tua yang berkerusi roda, cacat. Rutinnya menjual kerepek. Mungkin ramai yang biasa terserempak dengannya. Tapi berapa ramai yang membeli kerepeknya? Dan berapa ramai yang berhenti untuk mendoakannya? Dan berapa ramai yang belajar tentang dunia apabila melihat dia?


Pak Cik cacat yang miskin dan tua dan sedih itu adalah bukti hari ini masyarakat aku terlalu sakit. Sakit yang terlalu parah. Mentalitinya berdarah.


Di KLCC,

Perbualan aku dengan abangku yang hensem(Insya Allah) :-

Abang: “Kakwa, kat KLCC ni hang boleh jumpa macam-macam style rambut” ( Abang gelak-gelak sambil tunjuk pada seorang lelaki yang rambut ala-ala Reshmonu je aku tengok)
Aku: “Woo… betui ah… lawak gila. Hek eleh…Rambut hang pun kalau simpan panjang sket mesti jadi camtu..haha”
Abang: “Aii… kuang ajaq betoi…haha”
(*Pardon our ‘Utara’ slang and our quite harsh way of speaking…that’s considered normal for us)

Abang kata kat KLCC boleh jumpa macam-macam style rambut. Bagi aku itu satu bukti bahawa betapa berbezanya hati-hati kita. Dan betapa ramainya manusia di atas bumi ini yang punya masa untuk meluruskan, mengerintingkan, mewarnakan dan macam-macam lagi la rambut mereka itu tetapi pak cik tua cacat yang sedih masih lagi menjual kerepek di kaki lima di kawasan Masjid Jamek.Pak Cik hanya berkopiah putih kuning yang lusuh.

Perjalanan untuk pergi berbuka puasa di KLCC itu jadi semacam kelas pendidikan moral pula bagi aku. Hmm.. bukan pendidikan moral. Pendidikan hati.


Aku belajar bahawa masyarakat aku sakit (termasuk juga aku) kerana yang terlalu banyak dalam otak kita ini adalah perihal-perihal hidup sendiri. Kenapa kita tidak terasa apa-apa apabila melihat pak cik tua cacat yang menjual kerepek untuk hidup yang kita tidak tahu berapa banyak mulut yang mungkin perlu diisinya? Kita tidak terasa apa-apa. Kita memang bermasalah.


Aku belajar bahawa hari ini terlalu banyak dalam kalangan kita yang apabila membandingkan diri dengan orang lain kita jarang mencari persamaan untuk dikongsi bersama tapi kita sering mencari perbezaan antara kita dan mengorek sedalam mungkin kelemahan orang lain untuk kepuasan hati sendiri atau sekurang-kurangnya untuk dijadikan bahan ejekan atau sindiran di blog sendiri(seperti yang sedang aku lakukan)


Inilah puncanya pak cik tua cacat yang miskin dan berkerusi roda usang masih menjerit-jerit menjual kerepek di kaki lima pada ketika kita dan kawan-kawan bergembira di Mamma Mia, pada ketika hati kita sibuk memikirkan soal cinta dan persahabatan yang tidak ketahuan punca, pada ketika kita gembira dan bersorakan dengan ceria di carnival sukan dalam keadaan yang terlalu terlupa dan terleka.


Aku belajar bahawa masyarakat kita tidak mampu dan tidak akan berubah selagi mana otak kita di’block’ oleh pemikiran bahawa perubahan yang tidak disertai keinginan sendiri atau dengan kata lain berubah sebab orang tegur atau orang suruh itu adalah hipokrit. Itu bukan hipokrit. Tidak ada istilah hipokrit dalam hidup seorang manusia yang saban harinya melafazkan syahadah dan bersaksi bahawa tubuh badan dan kehidupan dan keluarga dan segala yang dimiliki adalah BUKAN milik sendiri. Maka, apa hak kita untuk memilih jalan hidup sendiri padahal sudah diberi SATU jalan hidup dan hanya SATU jalan hidup inilah yang akan diterima oleh DIA yang mencipta?


Dan pak cik tua cacat yang miskin dan berdukacita itu masih di situ, dengan kerepeknya, dan kerusi rodanya.

Kepada Pak Cik yang aku tidak kenali, aku dedikasikan post ini untukmu, sekurang-kurangnya inilah usahaku dan inilah hujahku kelak di akhirat sana.

Percayalah, setiap butir peluhnya menjual kerepek yang saban harinya jarang sekali terjual habis, setiap kali hatinya tercalar kerana jasad-jasad yang melintasinya tidak berhenti pun untuk menghulurkan wang seringgit dua untuk membeli kerepek padahal berkereta, berumah dan bertelefon mewah, siap flip-flip depan dia lagi, setiap kali dia berasa terguris dengan hidup yang tidak dibela ‘saudara’ sendiri, setiap kali itulah kita semua mengundang derita di hadapan Allah nanti. Setiap saat pak cik tua cacat yang bersedih menangis di kaki lima itu adalah saat-saat kita akan menangis penuh sesal di hadapan Allah nanti.

Macam Beruk??

“Kegagalan kita untuk menerima hakikat bahawa kita teruk, akan membuktikan bahawa kita bukan orang tapi beruk”~ anonymous

Pada ketika kata-kata itu melintasi ruang fikiranku, aku berasa sakit hati sangat. Please lah, mana boleh samakan orang dengan beruk. Tak baik ah…


Tapi kata-kata itu logiknya ada.


Seorang manusia yang telah jelas akan keburukan yang telah dilakukannya tetapi tidak mahu menerima hakikat bahawa dia bersalah atau dia tidak benar adalah hampir sama sahaja dengan haiwan seperti beruk bahkan lebih teruk lagi kerana sekurang-kurangnya beruk tidak faham Al Quran dan tidak membaca Al Quran dan Al Quran itu bukan untuk beruk tetapi untuk kita.



Siapa pun kamu dan siapa pun aku, kita semua tidak pernah dan tidak mungkin dapat melepaskan diri dari melakukan kesilapan. Tetapi kita juga sentiasa diberi peluang untuk membetulkannya. Kesilapanlah yang sebenarnya menghebatkan kita.

Bukti:

Nabi Adam a.s. melakukan kesalahan terlebih dahulu ketika di syurga dan kemudiannya Allah buang Adam dan Hawa ke bumi. Setelah bertaubat, Nabi Adam bahkan diangkat menjadi rasul Allah.

Hindun pada ketika kafirnya telah meratah hati Saidina Hamzah dengan kejam sekali tetapi setelah taubatnya Allah tetap mengangkat darjatnya dan dia dikenali sebagai Ummu Salamah yang banyak berjasa untuk Islam.

Saidina Umar Al Khattab ketika sebelum Islamnya pernah berniat untuk membunuh Nabi Muhammad dan niatnya itu akhirnya membawa beliau kepada Islam dan akhirnya menjadi salah seorang sahabat yang terlalu menyayangi Rasulullah.

Dalam suatu hadith,

‘Jika engkau mengampuni, ya Allah, berilah ampunan yang melimpah, hamba Mu mana yang tak pernah berbuat salah.’

Bukalah hati kepada perubahan. Semua orang pernah buat silap dan semua orang boleh berubah jika mahu. Dan hakikatnya perubahan ke arah yang lebih baik itu adalah keperluan. Mahu tidak mahu, kita mesti lebih baik dari diri kita yang semalam kerana Allah dan Nabi melaknat orang yang tidak ada progress, dari dulu sampai sekarang begitulah hidup dan sikapnya, tidak berubah menjadi semakin baik.

Manusia mana yang tidak pernah berbuat salah…

Hari ini dalam sejarah hidupku...

Pada ketika aku menulis ini, aku berada dalam keadaan tenang, tenteram, waras dan sedar akan setiap butir patah perkataan yang aku keluarkan...


"Sesungguhnya Allah membeli dari orang-orang mukmin, baik diri mahupun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.Mereka berperang di jalan Allah sehingga mereka membunuh dan terbunuh, (sebagai) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya selain Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu dan demikian itulah kemenangan yang agung"

Sekarang aku faham ayat ini...setelah seberapa lama...fahamlah sudah

kenapa apabila org mukmin men'jual' diri dan harta mereka di jln Allah, Allah byr dgn 'bayaran yang sgt mahal', yang paling mahal, dan yang paling berharga sekali... x tercari di dunia ini....

Kerana untuk memperdagangkan diri(beerti mengorbankan diri dan kehendak hati) dan harta itu adalah sesuatu yang terlalu sukar dan terlalu sarat dengan dugaan yang terlalu mencabar. Tak semua orang mampu.

Dan setiap kalinya kita gagal dalam ujian itu, boleh jadi kita semakin dekat dengan kejayaan(berjaya jual diri kita kepada Islam) atau boleh jadi kita terjual diri kita secara murahan di pasar kehidupan dunia. Betapakah ruginya jika kita terjual diri dan harta kita bukan ke jalan Allah tetapi ke jalan lain yang Dia tidak redhai kerana kita sudah tidak ada stok lagi untuk jual kepada Allah dan akan rugi(low profit margin...check buku business Dave Hall=)) di akhirat nanti.

.....................................................................................................

Dah byk kali juga aku menangis kerana perkara ini dan hari ini aku menangis sekali lagi.

Kadangkala rasa bersalah kerana hati ini bersedih atas sesuatu perkara yang menimpa diri padahal Dia telah kurniakan beribu-ribu nikmat sehari-hari.

Teringat pula pada kata-kata Umar Abd Aziz (di'sms'kan oleh sahabat yang tersangat 'jauh' dariku sekarang kepadaku) yang maksudnya lebih kurang begini-

tidak ada seorang pun yang Allah ambil nikmat daripadanya dan dia tetap sabar dan tabah melainkan Allah akan menggantikannya dengan nikmat lebih baik lagi...

Astaghfirullah... kenapa masih bersedih?



Hari ini(11/10/2008) Allah mengambil dariku suatu nikmat yang aku selama ini memandangnya terlalu jauh dariku, kemudian ia datang dekat kepadaku dan kemudiannya Allah tambatkan hatiku kepadanya dan kemudian Allah tarik nikmat itu semula dan aku berasa bersedih. Sedih kerana suatu nikmat kecil yang ditarik dari beribu-ribu nikmat yang belum ditarik dan terus diberikan.

Akulah orang yang Allah selamatkan tetapi jarang sekali bersyukur. Jangan begitu ye?



Ini doa aku...aku hari ini mengecewakan agamaku...

Astaghfirullah wa atubu ilaik

When The Past Speaks...

What would you do if you can review all that you have done in the past today? It would be a pleasure if you can recall back your sweet memories with your loved ones who have passed away already. And of course, watching back your past days might have evoked back lots of memories and bring lots of faces to your mind. But, that is if you have done good things in the past. You will experience different feelings if you did bad things in your past days. You might not want others to see the skeleton in your cupboard.

Whatever it is, let by gone be by gone, right? My teacher always said, ‘the past does not exist. The only thing that you have is today.’ People, in the Holy Quran, in Surah Al Insyirah, Allah SWT has stressed out how important it is to keep going on and to keep holding on in whatever we do, no matter how hard and how tough the obstacle is.

I know, talking is always much easier. But life’s like that. That is why we are given one mouth but 2 hands because to say something with the mouth is easier than to do something with a hand, so God gives us two hands, to make the job easier, right?

So, friends, let’s not ignore the future just because you have an unwanted past.

No winter last forever, No spring skips its turn…

Behind The Scene

Hi! Welcome again to DONTLOSEGRIP… How are you doing? Hopefully, everyone is doing fine. Don’t ever lose your grip and your faith to Allah swt no matter how hard your life would be. For this time, let’s talk about movies. Long, long time ago, when I was still very young, I was taught to watch a movie with heart and not only with eyes. Growing in a family that went to cinema almost every week, I always take watching movies as one of the way to get to know about life, make it, lives out there, in the real up-to-the-minute world. What do you see when you watch ‘Flight plan’ or ‘Red Hand’? What did you get? I see a lot. You see, it would be very hard if you are trapped in a flight and somebody has planned very particularly and meticulously just to make sure that you won’t have the chance to land safely at your destination. ‘Flight plan’ taught me to stay awake along my journey so that no one can take my belongings, at least. And yes, ‘Red Hand’ gave me the idea to not to trust anyone just like that~ you see, trust is a fragile thing. It’s never okay to show that you are vulnerable in front of everyone because you don’t know who your real enemy is.

Hey, how about the Bourne? (Sshh… keep your voice lower, you’re gonna be heard by the Russians...Haha) I tell you, I like a movie went it’s free from sexual scenes. Bourne is one of them~ it’s quite clean; make it cleaner, in comparison with movie like Species (hey Species director- don’t make Science become grubby just because your creative ‘masterpiece’)

What? 300? Whoa… that film is awesome (Who’s with me? Yeah… give me five! =P) And Gladiator, have you watched it? That is what we call spectacular, man! You don’t see Spaniard and his horses and his sword every day at the street. Haha. When I first watched Gladiator, I found myself sketching gladiators everywhere in my sketch book! Same goes when I watched The Mummy, I kept on drawing Egyptian and women like Cleopatra. Hey, I did draw Puteri Gunung Ledang after I watched the movie. ( For those who don’t know~ I love drawing and of course, I can draw)

People, motion pictures are visuals that copied what we have in our bona fide world. Sometimes, through those stories, you’ll find things that you don’t find easily in your life. Movies can be very attractive. They influenced people faster than influenza infected your lungs, because they influenced the mind and mind is very easily to be infected. Muslims, movies can be a very stable way, I mean; it could be one of the best way to do da’wa. Yes it’s not easy but it’s gonna be very effective. Maybe, one day, through movies, we shall bring back our empire. The chance is there.

Cepu Emas...

Adakah apabila kita mengkritik, beerti kita tidak bersyukur?...

Answer me...

I hate it when i'm in sixes n seven...

Theory of Knowledge or Knowledge of Theories?

In expanding the field of knowledge we but increase the horizon of ignorance....

What do you think?

Best example~Sampling~Central Limit Theorem~Hypothesis Testing~Chi-Squad Test~etc...

Now i see the beauty of statistics...=)

Satisfaction is a fragile thing...

Manusia ni sangat jarang and susah nak berpuas hati kan?

Kenapa?

Kalau nak jawapan optimistik siket, sebab kita manusia ni...inginkan kesempurnaan dalam kehidupan disekeliling...Tapi, kalau pessimistik, sebab manusia ni suka memilih untuk tengok kuman di seberang laut, padahal gajah depan mata dia wat don't know je... atau mungkin dia kurang sedar kewujudan gajah itu atau mungkin, gajah itu adalah dia...astaghfirullah wa atubu ilaik....

Kabaromaqtan 'indallah, antaqulu ma la taf 'alun

"Sungguh dibenci oleh Allah, kamu kata apa yang kamu x buat"

As Saff

Aku pun selalu juge...

Kemaafan itu lebih baik kan?

AKU DAN DIA...

Begitu jauhnya kita
dijarakkan oleh beberapa zaman
dibezakan dengan jutaan perbandingan
dijauhkan oleh pelbagai dugaan
tetapi Alhamdulillah
dipertemukan melalui Al Quran
dikenalkan dengan sunnah
dieratkan dengan berbagai-bagai hadith
yang membuat aku tidak pernah sunyi
tidak pernah sepi
dan tidak mungkin dapat lari
dari mengenali dan mendalami mu.

kadangkala aku sedih
kenapa aku di sini?
alangkah indahnya hidup di sini.
habis, kenapa perlu sedih?
ya aku sedih kerana aku bimbang sekali
apakah di akhir nanti hidup ku akan seindah ini?
atau mungkinkah hidupku ini terasa indah kerana aku belum berjuang?
aku dengar katanya kalau kita memperjuangkan agama
pastinya tiada yang mudah
adakah aku belum berjuang?

alangkah jauhnya hidup aku dan dia
hidupku juga di zaman jahiliah seperti zamannya
bezanya aku dengannya adalah
aku penuh karat-karat jahil di akalku
dia penuh buah-buah ilham dakwah di akalnya

Dia Rasulullah
terlalu jauh dibandingkan dengan diriku yang hina ini
alangkah indahnya jika dapatku lihat dirinya
alangkah megah Islam bersama-samanya
alangkah rendah diri ini disisinya
lebih rendah lagi aku disisi yang Maha Pencipta
kerana kegagalan ku membawa perjuangan idolaku
Muhammad Rasulullah.

UNWRITTEN!!

I am unwritten, can't read my mind,
I'm undefinedI'm just beginning, the pen's in my hand, ending unplanned
Staring at the blank page before you
Open up the dirty window
Let the sun illuminate the words that you could not find
Reaching for something in the distanceSo close you can almost taste it
Release your innovations
Feel the rain on your skin
No one else can feel it for you
Only you can let it inNo one else, no one else
Can speak the words on your lips
Drench yourself in words unspoken
Live your life with arms wide open
Today is where your book begins
The rest is still unwritten
Oh, oh, ohI break tradition, sometimes my tries, are outside the lines
We've been conditioned to not make mistakes, but I can't live that way
Staring at the blank page before you
Open up the dirty windowLet the sun illuminate the words that you could not find
Reaching for something in the distance
So close you can almost taste it
Release your inner visions
Feel the rain on your skin
No one else can feel it for you
Only you can let it in
No one else, no one else
Can speak the words on your lips
Drench yourself in words unspoken
Live your life with arms wide open
Today is where your book begins
Feel the rain on your skin
No one else can feel it for you
Only you can let it in
No one else, no one else
Can speak the words on your lips
Drench yourself in words unspoken
Live your life with arms wide open
Today is where your book begins
The rest is still unwritten

Cahaya Kalimah

Ya Allah Ya Tuhan kami,
Kami bersyukur kepada Mu
kerana telah memilih kami
Memahami tugas dan tanggungjawab
dakwah ini

Maka kami berikrar untuk:

iltizam untuk bersatu hati dalam
menegakkan amanah da'wahMu

Bersungguh-sungguh bekerja
semampu kami berdakwah kpdMu

Berterusan meningkatkan diri
menerusi sistem tarbiyah ini

Demi mencapai keridhoanMu


Web Site Hit Counters
HTML'>http://www.easycounter.com/">HTML Counter


Cahaya Muqadimah

"Katakanlah, 'inilah jalanku. Aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak kepada Allah dengan hujjah yang nyata'." (Yusuf: 108)